Home » » Η «αποτυχία» ήταν «επιτυχία» της ΑΕΚ

Η «αποτυχία» ήταν «επιτυχία» της ΑΕΚ

Written By AEKTV on Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 | 4:15:00 μ.μ.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά την πολύ σημαντική επένδυση του Δημήτρη Λαζόπουλου στην ΑΕΚ και το ελληνικό χάντμπολ γιατί θα αρχίσουμε να γινόμαστε και γραφικοί.
Κανείς όμως στον κόσμο αυτό δεν είναι αλάνθαστος. Το θέμα είναι βέβαια να τα παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να μαθαίνουμε από αυτά, ώστε στο μέλλον να γινόμαστε σοφότεροι.
Γράφει ο Mr Handball


Εξάλλου κανείς δεν γεννήθηκε γνωστικός.
Η περίπτωση του τμήματος χάντμπολ της ΑΕΚ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς αποφυγήν στον αθλητισμό για το πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται μια ομάδα που ξαφνικά απέκτησε οικονομική ευρωστία, μεγάλη δύναμη και ένα ρόστερ εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα.
Το πρόβλημα δεν ξεκινάει κυρίως από το αγωνιστικό είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, γιατί ακόμα και αν η ΑΕΚ περνούσε τους Σουηδούς δεν θα μπορούσε να διακριθεί παραπέρα.
Αποκλείστηκε η ομάδα, απέτυχε η διοίκηση
Ο προπονητής έχει δείξει τα διαπιστευτήρια του εδώ και χρόνια με πολύ χειρότερο ρόστερ στο παρελθόν, οι αθλητές είναι εγνωσμένης αξίας με τρομερές ατομικές διακρίσεις, προσόντα και εμπειρία με στόφα πρωταθλητισμού από τα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου, αν και δεν την έδειξαν την τελευταία εβδομάδα.
Η αλήθεια είναι ότι στα δύο παιχνίδια η ομάδα δεν είχε την απόδοση που θα έπρεπε (παρότι κάποιοι αθλητές προέρχονταν και από τραυματισμούς). Για την ακρίβεια προπονητής και παίκτες ευθύνονται 100% για τον αποκλεισμό από την συγκεκριμένη ομάδα (δεδομένου μάλιστα πως ήταν η καλύτερη κλήρωση που θα μπορούσε να τύχει στην ΑΕΚ). Δεν ευθύνονται όμως για την αποτυχία της Ευρωπαϊκής διάκρισης και όλο τον ντόρο που δημιουργήθηκε. Δηλαδή, θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος αποκλεισμός και η γενικότερη αποτυχία της Ευρωπαϊκής διάκρισης για φέτος είναι δύο διαφορετικά θέματα.
Και εξηγούμε:
Νέα ομάδα, χωρίς υπομονή
Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό γνώριζαν και γνωρίζουν ότι μια ομάδα που χτίζεται από την αρχή χρειάζεται χρόνο και υπομονή.
Γιατί η ΑΕΚ έχει πλέον 4 καινούργιους αθλητές (Τσιλιμπάρης, Ράκσεβιτς, Σανίκης, Ζούγιοβιτς) στην βασική της επτάδα και αν υπολογιστεί και ο Καρυπίδης, τότε έχει 5/7. Αν πέρσι μόνο με δύο αλλαγές (Αλβανός, Μπαλωμένος) της πήρε έναν ολόκληρο γύρο, περίπου 6 μήνες δηλαδή, για να βρει την ταυτότητα της, φέτος πόσο πρέπει να της πάρει;
Λάθος επικοινωνιακή πολιτική
Το πρόβλημα λοιπόν έγκειται στην εντελώς λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική και την απειρία στην νέα διοίκηση της ΑΕΚ.
Είμαι σίγουρος ότι αρκετός κόσμος συμβούλεψε την νέα διοίκηση του τμήματος ότι η επιλογή του κλειστού των Λιοσίων (των 9.000 θέσεων) είναι λάθος, όπως και για τα οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα του ευρωπαϊκού χάντμπολ.
Ότι δηλαδή για να φτάσει μία ομάδα να διακριθεί στην Ευρώπη στο EHFcupκαι Τσάμπιονς Λιγκ θέλει προσπάθεια ετών, προσπάθεια ετών, προσπάθεια ετών, πολλά λεφτά, πολλά λεφτά, πολλά λεφτά, μάρκετινγκ, μάρκετινγκ, μάρκετινγκ, δυνατό προϊόν, δυνατό προϊόν, δυνατό προϊόν και συνεχόμενες παραστάσεις, συνεχόμενες παραστάσεις, συνεχόμενες παραστάσεις.
Από όλα αυτά η ΑΕΚ δεν είχε τίποτα φέτος!
Ούτε και τα λεφτά, διότι το μπάτζετ των 500.000 ευρώ της ΑΕΚ είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα εκατομμύρια ευρώ που διακινούνται στο ευρωπαϊκό χάντμπολ.
Ακόμα και στους ομίλους του EHFcupνα προκρινόταν θα είχε από τις 16 ομάδες, από τα χαμηλότερα μπάτζετ!!!!
Για το Τσάμπιονς Λιγκ που είναι ψηλότερα σε δυναμική καλύτερα να μην αναφερθούμε. Τα 600.000 ευρώ είναι το ετήσιο συμβόλαιο κάποιων παικτών, αυτών των ομάδων που πρωταγωνιστούν!!!!
Όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να μην τα γνώριζε η διοίκηση της ΑΕΚ (ακόμα και αν δεν τα γνώριζε όφειλε να μάθει).
Επέλεξε ωστόσο συνειδητά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι χωρίς ρεαλισμό και με ουτοπικά όνειρα και σχέδια, όχι τόσο μελλοντικά (που θα ήταν θεμιτά ως ένα βαθμό), αλλά και βραχυπρόθεσμα.
Λάθος Νο 1: Η διοίκηση με κάθε ευκαιρία μιλούσε για Ευρωπαϊκή πορεία που θα έκανε φέτος περήφανους τους ΑΕΚτζήδες, μιλούσε για πρόκριση σε φάιναλ φορ Ευρωπαϊκού και ανέβασε πολύ τον πήχη. Είτε από άγνοια, είτε από εγωισμό, είτε από φιλοδοξία, είτε από αγάπη. Πάντως ήταν λάθος. Πίεσε πολύ την ομάδα και δημιούργησε ανυπέρβλητες προσδοκίες, διεκδίκησε ακόμα και το φάιναλ φορ του EHFcup!!!!
Το οποίο αν τελικά διοργάνωνε θα μπορούσε να προκριθεί σε αυτό χωρίς να παίξει προημιτελικά, εφόσον ήταν στις δύο πρώτες του ομίλου της.
Λάθος Νο 2: Η ομάδα πήγε στα Λιόσια σε ένα αχανές, απομακρυσμένο (ίσως όχι στην πράξη, αλλά στη συνείδηση του κόσμου που είναι χειρότερο) και παγωμένο που είχε τελικά αρνητικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς ακόμα και στο αγωνιστικό.
Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι με 1.000 και πλέον οπαδούς στο κλειστό του Πανελληνίου που θα είχε γίνει «καμίνι» θα κέρδιζε η Λίγκι ή Λούγκι όπως την λένε; Σίγουρα πάντως δεν ήταν η ομάδα που θα κέρδιζε ακόμα και τον κόσμο της ΑΕΚ με την απόδοση της.
Λάθος Νο 3: Ερώτηση: Πως επιλέγεις να αλλάξεις έδρα, όταν αυτή έχει χωρητικότητα το πολύ 1.500 θέσεις, ενώ διαμηνύεις σε όλους τους τόνους σαν διοίκηση από την αρχή της σεζόν ότι έχεις πουλήσει 2.500 διαρκείας; Άρα ή δεν έχεις πουλήσει 2.500 διαρκείας ή τα 2.500 είναι πλασματικό νούμερο (έχουν πάρει κάποιοι επιχειρηματίες από 100 ο καθένας);
Λάθος Νο 4: Επίσης λανθασμένος ήταν και ο λόγος της αλλαγής έδρας. Με διθυράμβους (θεαματική κίνηση έγραψε το δελτίο Τύπου) ουσιαστικά η διοίκηση ακύρωσε τον εαυτό της μιλώντας για ένα μακρινό γήπεδο που επέλεξε να πάει την ομάδα. «Με μια θεαματική κίνηση και υπολογίζοντας ΜΟΝΟ την θέληση του κόσμου της ΑΕΚ ο Δημήτρης Λαζόπουλος αποφάσισε να αλλάξει την έδρα της ομάδας Χάντμπολ και να την μεταφέρει από το μακρινό και απρόσιτο για τις συγκοινωνίες γήπεδο των Νέων Λιοσίων στο κλειστό του Πανελληνίου», έγραψε το γραφείο Τύπου της ΑΕΚ. Και επικαλείται και την επιθυμία των οργανωμένων. Γιατί αυτή συνάντηση δεν έγινε πριν αποφασιστεί για έδρα το κλειστό των Λιοσίων;
Ώστε να μην υπάρχει άλλοθι για τις άδειες εξέδρες. Έγινε προσπάθεια με τον Δήμαρχο, τον ΟΑΣΑ ή και άλλους φορείς ώστε να βρεθεί κάποια λύσεις με τις συγκοινωνίες; Έγινε άνοιγμα στην περιοχή, προσπάθεια να προωθηθεί το χάντμπολ, τουρνουά ανάπτυξης στην περιοχή και επικοινωνιακής προβολής για το τμήμα; Έγινε κάποια άλλη προωθητική ενέργεια για να προσελκύσουν τον κόσμο στο γήπεδο ακόμα και για εξωαγωνιστικούς λόγους; να προσελκύσουν οικογένειες;
Λάθος Νο5: Μην τάξεις στον Άγιο κερί και στο παιδί κουλούρι και συμπληρώνω….. στους δημοσιογράφους επιτυχίες.
Όταν καλείς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να σε στηρίξουν γιατί η ομάδα θα κάνει φέτος την υπέρβαση στην Ευρώπη και πολλά άλλα τέτοιου είδους μεγαλεπήβολα όνειρα και μετά από μία εβδομάδα σταματάς στο πρώτο εμπόδιο που σου τυχαίνει για την πορεία, από μόνο σου πέφτεις στην παγίδα της αποτυχίας.
Στην αποτυχία κάποιος φταίει και πρέπει να απολογηθεί.
Άρα ποιος φταίει που απέτυχε η ομάδα; Προπονητής; οι παίκτες που παίρνουν ένα κάρο λεφτά και παίζουν μόνο με τη ΧΑΝΘ (έτσι ακούστηκε); η ατυχία; οι κακοί χειρισμοί; τι απ’ όλα;
Η ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Και κάπου εκεί αρχίζει και ο καταμερισμένος ευθυνών.
Αποτέλεσμα: ανακατωσούρα, αστάθεια, προβληματισμός κτλ.
Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Κύριε Λαζόπουλε….
Όλα τα παραπάνω γράφονται για έναν λόγο:
Κ. Λαζόπουλε η ΑΕΚ σας χρειάζεται, το χάντμπολ σας χρειάζεται.
Καλύτερα μια κριτική που ίσως είναι σκληρή, αλλά πάντα καλοπροαίρετη παρά απάθεια και σιωπή.
Ο καλός καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται.
Η διαχείριση είναι το παν σε μια ομάδα
Μην ψάξετε για αποδιοπομπαίους τράγους για τα –πιθανώς- λάθη που και εσείς κάνατε, ώστε να υπάρξει αυτή η «αποτυχία»
Κοιτάξτε μπροστά, επενδύστε σωστά και με μέτρο
Δώστε χρόνο, όλοι χρειάζονται χρόνο.
Τα λάθη είναι για τους τολμηρούς, τα λάθη είναι για τους αληθινούς μάγκες που έχουν τον τρόπο να τα διορθώνουν.
Διάδωσέ το :

Δημοσίευση σχολίου