Ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός με συνέντευξή του εξηγεί την προσφορά
20 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και αναλύει όλες τις
λεπτομέρειες του μεγάλου έργου.
-Στην περίπτωση της ΑΕΚ, πάντως, ασκήθηκε κριτική ότι θα δώσετε 20 εκατ. ευρώ για ένα γήπεδο αντί για παράδειγμα να επιδοτήσετε απόρους…
"Σεβόμαστε την προσωπική αγωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε λύσεις. Κοιτάζουμε μακροπρόθεσμες λύσεις με ανάπτυξη και όχι βραχυπρόθεσμες χωρίς αποτέλεσμα. Γι' αυτό ακριβώς επιδοτούμε την εργασία και την ανάπτυξη, επιδοτούμε έργα, όπως εν προκειμένω το αθλητικό κέντρο της ΑΕΚ, η αναγκαιότητα της κατασκευής του οποίου είναι διαπιστωμένη και τη στηρίζουν όλοι οι πολίτες και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής, αφού θα συμβάλει στην ανάπτυξή της και θα προσφέρει θέσεις εργασίας.
Η παρέμβαση που πρόκειται να γίνει και η οποία θα είναι μια συνολική ανάπλαση του χώρου και όχι μόνο η κατασκευή ενός γηπέδου αφορά πέραν της Νέας Φιλαδέλφειας και τους όμορους δήμους, δηλαδή μια περιοχή 500.000 κατοίκων, και εκτιμούμε πως μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπλαση και ανάπτυξη όλης της περιοχής. Ηταν λάθος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που δεν συνεργάστηκε με τη Νομαρχία Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής τόσα χρόνια παρ' όλο που υπήρχαν προτάσεις".
- Η συμβολή της Περιφέρειας στην κατασκευή του γηπέδου γίνεται και για ιστορικούς και για συμβολικούς λόγους;
"Βεβαίως και εδώ επιτρέψτε μου να ανατρέξουμε λίγο και στην ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ, μιας ομάδας που φέρει στο τίτλο της την ιστορική λέξη Κωνσταντινούπολη και που συγκροτήθηκε το 1924 για να εκφράσει αθλητικά τους πρόσφυγες. Ολοι γνωρίζουμε ότι το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια φτιάχτηκε το 1930. Δηλαδή, λίγα χρόνια ακριβώς μετά τη μεγάλη καταστροφή του 1922 και ενώ η χώρα ήταν βυθισμένη σε απίστευτη εθνική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Σας θυμίζω ότι, παράλληλα, ο κόσμος ολόκληρος βίωνε το οικονομικό κραχ του 1929. Εμείς εδώ στην Ελλάδα ζούσαμε και τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η χώρα αδυνατούσε να στεγάσει τους πρόσφυγες που κατέφθαναν κατά χιλιάδες. Αδυνατούσε να τους προσφέρει ακόμη και τα στοιχειώδη. Και όμως τότε, το 1930, μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες έδωσαν προτεραιότητα σε ένα αθλητικό έργο. Και έφτιαξαν ένα γήπεδο. Το γήπεδο της ΑΕΚ. Το λέω αυτό γι' αυτούς που σήμερα θέλησαν να μας επικρίνουν ότι διαθέτουμε 20 εκατ. ευρώ, ένα μικρό ποσοστό του αποθεματικού μας, που με νοικοκυροσύνη τόσα χρόνια δημιουργήσαμε, για ένα αθλητικό έργο και ότι τάχα δεν κοιτάμε άλλες κοινωνικές υποδομές. Η Ιστορία λοιπόν τους δίνει την καλύτερη απάντηση. Ομως θέλω να θυμίσω ότι όσον αφορά τις κοινωνικές υποδομές έχω κατ' επανάληψη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα χρήματα που διαθέτουμε από το ΠΕΠ Αττικής. Πρόκειται για τεράστια κονδύλια".
-Πώς ξεκίνησε η ιδέα του να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ένα γήπεδο;
"Στις αρχές του 2010, όταν ακόμη ήμουν νομάρχης Αθηνών, ήρθαν στο γραφείο μου ο κ. Παππάς με τον κ. Αδαμίδη –ενώ κατά καιρούς είχε έρθει και το διοικητικό συμβούλιο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ καθώς και φίλαθλοι και φορείς- και μας ζήτησαν να συμβάλουμε στην κατασκευή του γηπέδου. Εγώ τους είπα ότι θα φέρω το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο και θα σας απαντήσω, αλλά από εσάς θέλουμε την ολοκληρωμένη μελέτη και μάλιστα θέλουμε να μπορεί να εφαρμοστεί στον νόμιμο χώρο ιδιοκτησίας του δήμου και της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, με πολεοδομικές και περιβαλλοντικές εγκρίσεις και χωρίς παραβάσεις. Σε αυτά συμφωνήσαμε τότε, έγιναν δηλώσεις, το νομαρχιακό συμβούλιο το ψήφισε και το ανακοινώσαμε.
Οι εμπλοκές του δήμου, όμως, και τα προβλήματα της Ερασιτεχνικής δεν επέτρεψαν να υπάρξει συνέχεια. Εμείς από την πλευρά μας διατηρήσαμε τον κωδικό με χρήματα γιατί ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα έρθει η μελέτη και θέλαμε να είμαστε συνεπείς και να συμβάλουμε. Σε συνεργασία με τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μετά από σύναψη προγραμματικής σύμβασης, να κατασκευαστεί ένα αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων ακόμη και με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως κατασκευάζονται τα γήπεδα πια σε όλη την Ευρώπη, το οποίο θα αναβαθμίσει και θα δώσει ζωή όχι μόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και σε όλη την περιοχή.
Μιλάμε για μια συνολική ανάπλαση και γι' αυτό όταν πριν από λίγο καιρό μας έστειλε επιστολή η δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας, η κυρία Αποστολάκη, εμείς το εντάξαμε στον πίνακα εκτελεστέων έργων και είπαμε ότι από τα χρήματα που έχουμε μπορούμε να διαθέσουμε μέχρι 20 εκατ. ευρώ και από εκεί και μετά οικονομικά ας αναλάβουν ο δήμος, η ΓΓΑ που πάντα χρηματοδοτούσε γήπεδα σωματείων και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Ολα αυτά τα ανακοινώσαμε στις 20 Ιουνίου, συμβολικά ,που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, διότι μιλάμε για την ΑΕΚ, ένα ιστορικό προσφυγικό σωματείο, με μεγάλο αριθμό οπαδών, βαθύ κοινωνικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, αφού αντιπροσωπεύει τους Ελληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και τις αλησμόνητες πατρίδες".
- Δηλαδή μιλάμε όχι μόνο για ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλά για αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο θα ανήκει σε ποιον;
"Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα, όμως εμείς αυτό θεωρούμε σωστό, δηλαδή ένα αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων που θα κατασκευαστεί σ' ένα χώρο που από το 2003 έπαψε να υπάρχει γήπεδο, σ' ένα χώρο 35 στρεμμάτων που ανήκουν στον δήμο και στο μεγαλύτερο μέρος τους στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Για την κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου θα πρέπει να επιλεγεί ένας φορέας υλοποίησης, στον οποίο θα συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Περιφέρεια, ο δήμος και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ.
Η δική μας απόφαση το 2010, ως Νομαρχία Αθηνών, ήταν να συμβάλουμε στα έργα που περιβάλλουν το γήπεδο, δημιουργούν θέσεις στάθμευσης, συμπληρώνουν τις υποδομές και αυτό κάνουμε σήμερα, διότι, όπως σας είπα, το έργο θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και υπεραξίες και θα της δίνει ζωή καθημερινά και για πολλές δεκαετίες. Οχι όπως, δυστυχώς, κατάντησαν πολλές ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Τότε δαπανήθηκαν χρήματα χωρίς προοπτική δραστηριότητας και απασχόλησης στο μέλλον. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, δημιουργούμε προοπτική απασχόλησης και θέσεις εργασίας για το μέλλον. Ταυτόχρονα, συνδυάζουμε τον πολιτισμό με την ιστορία και τελικά συμβάλλουμε στην κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου σε μια περιοχή με προβλήματα που θα το χαίρονται όλοι και θα το αξιοποιήσει η νεολαία προκειμένου να μη βαδίσει σε άλλους, ολισθηρούς δρόμους".
"Υπάρχει ζωή σε όλα τα επίπεδα"
Οπως μας εξηγεί ο Γιάννης Σγουρός, η Περιφέρεια Αττικής έχει ένα πολυποίκιλο έργο: "Η Περιφέρεια έχει δώσει στη δημοσιότητα όλα τα χρήματα που δίνει, για βρεφονηπιακούς σταθμούς, για έργα οδοποιίας, για αναπλάσεις και αντιπλημμυρικά έργα. Εχουμε μια τεράστια δράση και το γήπεδο της ΑΕΚ, όπως και όλα τα άλλα γήπεδα που φτιάχνουμε, το βλέπουμε αναπτυξιακά, ως κάτι από το οποίο θα κερδίσει και το Δημόσιο. Θυμάμαι στη Νέα Σμύρνη που πηγαίναμε τις Κυριακές και βλέπαμε τον Πανιώνιο στο ποδόσφαιρο, γιατί στο μπάσκετ εγώ είμαι με τον Μίλωνα, υπήρχε και υπάρχει ζωή, σε όλα τα επίπεδα".
"Καρδιά από αθλητισμό"
"Αν ανοίξεις την καρδιά μου, θα δεις ότι έχει μέσα αθλητισμό» λέει ο περιφερειάρχης Αθηνών όταν τον ρωτάμε για τον αθλητισμό και το τι σημαίνει για τον ίδιο. Από την ΣΤ' Δημοτικού που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη Νέα Σμύρνη και τον Μίλωνα, τον οποίον υπηρέτησε ως αθλητής, προπονητής και πρόεδρος. Μετά ήρθε η ομοσπονδία άρσης βαρών, η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία άρσης βαρών, η επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην οποία ήταν μέλος. Το 1996 έγινε γενικός γραμματέας Αθλητισμού, θέση στην οποία έμεινε μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2001. Από το 2002 και μετά πέρασε στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκλέχθηκε νομάρχης Αθηνών (το 2002 και το 2006) και το 2010 εκλέχθηκε περιφερειάρχης Αθηνών, ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης της περιοχής της πρωτεύουσας, μιας περιοχής με πληθυσμό 5 εκατ. κατοίκων, σχεδόν η μισή Ελλάδα δηλαδή".
- Πέραν του γηπέδου της ΑΕΚ, η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει άλλα αθλητικά έργα;
"Την τελευταία τετραετία ξεκίνησαν, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται 12 μεγάλα αθλητικά έργα. Δυστυχώς, η Κεντρική Διοίκηση δεν συνεργάστηκε μαζί μας για τον σκοπό αυτόν. Ενδεικτικά σας αναφέρω το κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών και την ανακαίνιση του κολυμβητηρίου στο Παλαιό Φάληρο, την ανακαίνιση του κολυμβητηρίου στον Αγιο Κοσμά, το κλειστό κολυμβητήριο στους Αγίους Αναργύρους, το κολυμβητήριο στο Περιστέρι, την ανακατασκευή και αποπεράτωση του γηπέδου ποδοσφαίρου και του στίβου στη Νέα Ιωνία, την κατασκευή χλοοτάπητα και αποδυτηρίων στην Πεύκη, το κολυμβητήριο στη Λυκόβρυση, την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στη Γλυφάδα, το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Υδρα, την κατασκευή χλοοτάπητα στα γήπεδα Ρουφ, Μοσχάτου, Αγίας Βαρβάρας, Ελληνικού και Αλίμου, το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κορυδαλλό, το αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων και γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κηφισιά και άλλα".
-Στην περίπτωση της ΑΕΚ, πάντως, ασκήθηκε κριτική ότι θα δώσετε 20 εκατ. ευρώ για ένα γήπεδο αντί για παράδειγμα να επιδοτήσετε απόρους…
"Σεβόμαστε την προσωπική αγωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε λύσεις. Κοιτάζουμε μακροπρόθεσμες λύσεις με ανάπτυξη και όχι βραχυπρόθεσμες χωρίς αποτέλεσμα. Γι' αυτό ακριβώς επιδοτούμε την εργασία και την ανάπτυξη, επιδοτούμε έργα, όπως εν προκειμένω το αθλητικό κέντρο της ΑΕΚ, η αναγκαιότητα της κατασκευής του οποίου είναι διαπιστωμένη και τη στηρίζουν όλοι οι πολίτες και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής, αφού θα συμβάλει στην ανάπτυξή της και θα προσφέρει θέσεις εργασίας.
Η παρέμβαση που πρόκειται να γίνει και η οποία θα είναι μια συνολική ανάπλαση του χώρου και όχι μόνο η κατασκευή ενός γηπέδου αφορά πέραν της Νέας Φιλαδέλφειας και τους όμορους δήμους, δηλαδή μια περιοχή 500.000 κατοίκων, και εκτιμούμε πως μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπλαση και ανάπτυξη όλης της περιοχής. Ηταν λάθος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που δεν συνεργάστηκε με τη Νομαρχία Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής τόσα χρόνια παρ' όλο που υπήρχαν προτάσεις".
- Η συμβολή της Περιφέρειας στην κατασκευή του γηπέδου γίνεται και για ιστορικούς και για συμβολικούς λόγους;
"Βεβαίως και εδώ επιτρέψτε μου να ανατρέξουμε λίγο και στην ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ, μιας ομάδας που φέρει στο τίτλο της την ιστορική λέξη Κωνσταντινούπολη και που συγκροτήθηκε το 1924 για να εκφράσει αθλητικά τους πρόσφυγες. Ολοι γνωρίζουμε ότι το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια φτιάχτηκε το 1930. Δηλαδή, λίγα χρόνια ακριβώς μετά τη μεγάλη καταστροφή του 1922 και ενώ η χώρα ήταν βυθισμένη σε απίστευτη εθνική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Σας θυμίζω ότι, παράλληλα, ο κόσμος ολόκληρος βίωνε το οικονομικό κραχ του 1929. Εμείς εδώ στην Ελλάδα ζούσαμε και τις συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η χώρα αδυνατούσε να στεγάσει τους πρόσφυγες που κατέφθαναν κατά χιλιάδες. Αδυνατούσε να τους προσφέρει ακόμη και τα στοιχειώδη. Και όμως τότε, το 1930, μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες έδωσαν προτεραιότητα σε ένα αθλητικό έργο. Και έφτιαξαν ένα γήπεδο. Το γήπεδο της ΑΕΚ. Το λέω αυτό γι' αυτούς που σήμερα θέλησαν να μας επικρίνουν ότι διαθέτουμε 20 εκατ. ευρώ, ένα μικρό ποσοστό του αποθεματικού μας, που με νοικοκυροσύνη τόσα χρόνια δημιουργήσαμε, για ένα αθλητικό έργο και ότι τάχα δεν κοιτάμε άλλες κοινωνικές υποδομές. Η Ιστορία λοιπόν τους δίνει την καλύτερη απάντηση. Ομως θέλω να θυμίσω ότι όσον αφορά τις κοινωνικές υποδομές έχω κατ' επανάληψη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα χρήματα που διαθέτουμε από το ΠΕΠ Αττικής. Πρόκειται για τεράστια κονδύλια".
-Πώς ξεκίνησε η ιδέα του να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ένα γήπεδο;
"Στις αρχές του 2010, όταν ακόμη ήμουν νομάρχης Αθηνών, ήρθαν στο γραφείο μου ο κ. Παππάς με τον κ. Αδαμίδη –ενώ κατά καιρούς είχε έρθει και το διοικητικό συμβούλιο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ καθώς και φίλαθλοι και φορείς- και μας ζήτησαν να συμβάλουμε στην κατασκευή του γηπέδου. Εγώ τους είπα ότι θα φέρω το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο και θα σας απαντήσω, αλλά από εσάς θέλουμε την ολοκληρωμένη μελέτη και μάλιστα θέλουμε να μπορεί να εφαρμοστεί στον νόμιμο χώρο ιδιοκτησίας του δήμου και της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, με πολεοδομικές και περιβαλλοντικές εγκρίσεις και χωρίς παραβάσεις. Σε αυτά συμφωνήσαμε τότε, έγιναν δηλώσεις, το νομαρχιακό συμβούλιο το ψήφισε και το ανακοινώσαμε.
Οι εμπλοκές του δήμου, όμως, και τα προβλήματα της Ερασιτεχνικής δεν επέτρεψαν να υπάρξει συνέχεια. Εμείς από την πλευρά μας διατηρήσαμε τον κωδικό με χρήματα γιατί ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα έρθει η μελέτη και θέλαμε να είμαστε συνεπείς και να συμβάλουμε. Σε συνεργασία με τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μετά από σύναψη προγραμματικής σύμβασης, να κατασκευαστεί ένα αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων ακόμη και με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως κατασκευάζονται τα γήπεδα πια σε όλη την Ευρώπη, το οποίο θα αναβαθμίσει και θα δώσει ζωή όχι μόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και σε όλη την περιοχή.
Μιλάμε για μια συνολική ανάπλαση και γι' αυτό όταν πριν από λίγο καιρό μας έστειλε επιστολή η δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας, η κυρία Αποστολάκη, εμείς το εντάξαμε στον πίνακα εκτελεστέων έργων και είπαμε ότι από τα χρήματα που έχουμε μπορούμε να διαθέσουμε μέχρι 20 εκατ. ευρώ και από εκεί και μετά οικονομικά ας αναλάβουν ο δήμος, η ΓΓΑ που πάντα χρηματοδοτούσε γήπεδα σωματείων και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Ολα αυτά τα ανακοινώσαμε στις 20 Ιουνίου, συμβολικά ,που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, διότι μιλάμε για την ΑΕΚ, ένα ιστορικό προσφυγικό σωματείο, με μεγάλο αριθμό οπαδών, βαθύ κοινωνικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, αφού αντιπροσωπεύει τους Ελληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και τις αλησμόνητες πατρίδες".
- Δηλαδή μιλάμε όχι μόνο για ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλά για αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο θα ανήκει σε ποιον;
"Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα, όμως εμείς αυτό θεωρούμε σωστό, δηλαδή ένα αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων που θα κατασκευαστεί σ' ένα χώρο που από το 2003 έπαψε να υπάρχει γήπεδο, σ' ένα χώρο 35 στρεμμάτων που ανήκουν στον δήμο και στο μεγαλύτερο μέρος τους στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Για την κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου θα πρέπει να επιλεγεί ένας φορέας υλοποίησης, στον οποίο θα συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Περιφέρεια, ο δήμος και η Ερασιτεχνική ΑΕΚ.
Η δική μας απόφαση το 2010, ως Νομαρχία Αθηνών, ήταν να συμβάλουμε στα έργα που περιβάλλουν το γήπεδο, δημιουργούν θέσεις στάθμευσης, συμπληρώνουν τις υποδομές και αυτό κάνουμε σήμερα, διότι, όπως σας είπα, το έργο θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και υπεραξίες και θα της δίνει ζωή καθημερινά και για πολλές δεκαετίες. Οχι όπως, δυστυχώς, κατάντησαν πολλές ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Τότε δαπανήθηκαν χρήματα χωρίς προοπτική δραστηριότητας και απασχόλησης στο μέλλον. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, δημιουργούμε προοπτική απασχόλησης και θέσεις εργασίας για το μέλλον. Ταυτόχρονα, συνδυάζουμε τον πολιτισμό με την ιστορία και τελικά συμβάλλουμε στην κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου σε μια περιοχή με προβλήματα που θα το χαίρονται όλοι και θα το αξιοποιήσει η νεολαία προκειμένου να μη βαδίσει σε άλλους, ολισθηρούς δρόμους".
"Υπάρχει ζωή σε όλα τα επίπεδα"
Οπως μας εξηγεί ο Γιάννης Σγουρός, η Περιφέρεια Αττικής έχει ένα πολυποίκιλο έργο: "Η Περιφέρεια έχει δώσει στη δημοσιότητα όλα τα χρήματα που δίνει, για βρεφονηπιακούς σταθμούς, για έργα οδοποιίας, για αναπλάσεις και αντιπλημμυρικά έργα. Εχουμε μια τεράστια δράση και το γήπεδο της ΑΕΚ, όπως και όλα τα άλλα γήπεδα που φτιάχνουμε, το βλέπουμε αναπτυξιακά, ως κάτι από το οποίο θα κερδίσει και το Δημόσιο. Θυμάμαι στη Νέα Σμύρνη που πηγαίναμε τις Κυριακές και βλέπαμε τον Πανιώνιο στο ποδόσφαιρο, γιατί στο μπάσκετ εγώ είμαι με τον Μίλωνα, υπήρχε και υπάρχει ζωή, σε όλα τα επίπεδα".
"Καρδιά από αθλητισμό"
"Αν ανοίξεις την καρδιά μου, θα δεις ότι έχει μέσα αθλητισμό» λέει ο περιφερειάρχης Αθηνών όταν τον ρωτάμε για τον αθλητισμό και το τι σημαίνει για τον ίδιο. Από την ΣΤ' Δημοτικού που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη Νέα Σμύρνη και τον Μίλωνα, τον οποίον υπηρέτησε ως αθλητής, προπονητής και πρόεδρος. Μετά ήρθε η ομοσπονδία άρσης βαρών, η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία άρσης βαρών, η επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην οποία ήταν μέλος. Το 1996 έγινε γενικός γραμματέας Αθλητισμού, θέση στην οποία έμεινε μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2001. Από το 2002 και μετά πέρασε στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκλέχθηκε νομάρχης Αθηνών (το 2002 και το 2006) και το 2010 εκλέχθηκε περιφερειάρχης Αθηνών, ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης της περιοχής της πρωτεύουσας, μιας περιοχής με πληθυσμό 5 εκατ. κατοίκων, σχεδόν η μισή Ελλάδα δηλαδή".
- Πέραν του γηπέδου της ΑΕΚ, η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει άλλα αθλητικά έργα;
"Την τελευταία τετραετία ξεκίνησαν, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται 12 μεγάλα αθλητικά έργα. Δυστυχώς, η Κεντρική Διοίκηση δεν συνεργάστηκε μαζί μας για τον σκοπό αυτόν. Ενδεικτικά σας αναφέρω το κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών και την ανακαίνιση του κολυμβητηρίου στο Παλαιό Φάληρο, την ανακαίνιση του κολυμβητηρίου στον Αγιο Κοσμά, το κλειστό κολυμβητήριο στους Αγίους Αναργύρους, το κολυμβητήριο στο Περιστέρι, την ανακατασκευή και αποπεράτωση του γηπέδου ποδοσφαίρου και του στίβου στη Νέα Ιωνία, την κατασκευή χλοοτάπητα και αποδυτηρίων στην Πεύκη, το κολυμβητήριο στη Λυκόβρυση, την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στη Γλυφάδα, το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Υδρα, την κατασκευή χλοοτάπητα στα γήπεδα Ρουφ, Μοσχάτου, Αγίας Βαρβάρας, Ελληνικού και Αλίμου, το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κορυδαλλό, το αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων και γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κηφισιά και άλλα".
Δημοσίευση σχολίου